Pivná turistika

18.02.2020 17:37 | adrik

Sladovník - pivovarník IV. (fotopríbeh)

Ďalší výukový víkend prešiel mihnutím oka. Dobratie kvasiniek, ležania, plnenia, ale hlavne historky z "fachu" ako napríklad trojdňové ležiaky alebo arzén v pive. Šťastie, že som za bolšievika pivo ešte piť nemohol ...


Keď už sa toľko teoreticky kecá o pive, po obede padla jedna Brut IPA z Voľby sládkov. Neviem, čo tým chcel autor povedať, ale mne to chutilo skôr ako nejaký ľahší pšeničný Witbier. Možno to bol zámer, ale nevydalo, tak vybrali štýl, ktorý 99.9999 % bežnej populácie nikdy nepilo. Síce nejaké náznaky štýlu Brut IPA tam sú, cítiť aj použitie viacerých chmeľov (Centennial, Chinook, Cascade, Citra, Simcoe, Amarillo - museli sa pekne buchnúť po vrecku), pivo je ľahko korenisté a dosť nasýtené, pričom ani tých 7.7 % akosi necítiť. Na mňa ale pôsobilo dosť rozpačito. Možnože v lete si od nich naozaj dáme Blanche alebo Witbier.

Po prestávke ochutnávka našej fakultnej IPY. Nečakal som žiadneho Mikkellera, aj keď kde inde by mali vedieť uvariť to najlepšie pivo v celej republike? Tak nič ... Farba a zakalenie pekné, celkom fajn nachmelené, jemne cítiť spáleninu (úžasný nápad dať vyhrievaciu špirálu na bok varne). Pivo už bolo po prekvasení, avšak stále surové, uvidíme, čo s ním spraví čas, aj keď je jasné, že sa už žiadne zázraky konať nebudú. Úprimne, čakal som niečo oveľa horšie ...

Dnešné štúdium som zavŕšil v sereďskom podniku nazvanom DaVinči. No v podniku, vo februári vonku pred podnikom ...

Sobota mikrobiológia a koniec.