Pivná turistika

18.03.2020 22:14 | adrik

Sladovník - pivovarník PRAX (fotopríbeh)

Povinná prax v najstaršom slovenskom pivovare Steiger je za mnou. Musím napísať, že je to na niektorých miestach aj vidieť, na druhú stranu na každej prevádzke veľmi ústretoví a ochotní zamestnanci. Niekedy je dobré vidieť to aj ako to robí / nerobí vo veľkom ...


Voda a jej úprava:

Varňa je nová, plne automatizovaná. Tu nie je veľmi čo vymýšľať. Varí sa vo veľkom (paradoxne je Steiger stále podľa legislatívy zaraďovaný medzi malé pivovary - do 200 000 hl ročne), všetko je naprogramované a pracovníci len dozerajú na celý proces. Poväčšine sme vychytali varenie budúceho nealka :)

Kvasenie prebieha v spilkách:

Pivko priamo z ležiackeho tanku? Úplne, ale že ÚPLNE čosi iné, ako výsledný produkt z obchodu.

Na filtrácii sme sa poriadne sfiltrovali. Vyskúšali sme pivo pred filtráciou po nej a opäť neskutočný rozdiel. Normálne piteľné pivo! Skúšku sme pre správnosť meraní niekoľkokrát zopakovali.

Sklad kremeliny a chemikálii.

Fľaškovňa (viac ako 17 tisíc fliaš za hodinu).

Sklad výsledných produktov ...

... kde sa dá vybrať všetko z tohoto sortimentu:

Alebo radšej najnovšiu novinku z malinovkárne Steiger?

A kto vydržal až tu, nech mi napíše svoju adresu a pošlem mu malú pozornosť ;)

#Steiger