Sladovník - pivovarník I. (fotopríbeh)
Jedného dňa mi z ničoho nič mi prišiel takýto mail:
... tak som sa nechal na staré kolená ukecať k štúdiu.
Úvodná prednáška o technologickej kvalite sladovníckeho jačmeňa, po nej načerpanie síl v indickej reštaurácii Indian curry restaurant & bar ...
... a pokračovanie o skladovaní (nie sladovaní) jačmeňa. Nákup štúdijných materiálov v detašovanom pracovisku 100 IBU ...
... a pokračovanie domácim samoštúdiom.
Navariť takúto Smoked black IPU / Smoked cascadian dark ale sa podarí máloktorému pivovaru, nieto ešte ju navariť doma. Naposledy som niečo podobné pil od Potmehúda, aj keď to pivo nebolo údené. Tomáš priznaj sa, že si to len presudoval :) Vysoká a stála pena. Tmavohnedá farba. Smotanová konzistencia. Silná chmeľová chuť. V pozadí jemná kávová a pražená stopa. Údeniny cítiť iba vo vôni, v chuti mi vôbec neprekáža. Vyvážené. Plné. Ľahučké až hebučké. Podľa mňa by tomuto pivu neuškodili ani väčšie grády. Toto sa dá piť celý večer!
Deň druhý: Labák a tvrdosť vody s parádnymi odbočkami.
Cestou domov ešte Tančiareň a pivovar Franz v Lučenci, pri ktorom mi niečo našepkáva, že sme tu za celý kurz neboli naposledy, takže podrobnejšie nabudúce.