Sladovník - pivovarník III. (nielen fotopríbeh)
Tretí blok výučby a konečna varíme pivo! Škoda, že len v úplne diy (do it yourself) pivovare, ale stále lepšie ako len preberať teróriu ...
... spodne kvasený ležiak nakoniec zmutoval na poriadne prechmelený ale / IPU ...
... profi pivovar vo vedľajšej budove AgroBioTechu je už úplne iné kafé ...
... síce v stiesnených podmienkach, ale s plne vybaveným laborátoriom (to na fotke nie je plnička, ale detektor CO2 a kyslíku vo fľašiach) alebo vlastnou mikrosladovňou ...
... a samotný pivovar ...
... je libo otevřená spilka nebo CK tanky?
Ďalší mikropivovar sa nachádza v Galante, v časti Javorinka. Malý výstav, ale zato pestrý výber.
Prvá bola skúšačka troch ležiakov s istou, radšej nezverejnenou chybou / pokusom pri varení:
11° ležiak: Jemne zakalený, menej horký, viac sladový, má celkom říz, pritom boli obavy, že nebude nasýtené, suchý chvostík, ale trošku nakyslasté.
12° SMASH ležiak: Prázdnejší, prekvasený až do sucha, drsná horkosť po kyseline, z ktorej tŕpne jazyk, toto veruže nie ...
Do tretice single hop Kazbek: Tmavšia farba oproti predchodcom, plnejší s najmenším kyselastým dojazdom. Zo všetkých troch bez kompromisu chuťovo najlepší, aj keď stále s menšou drsnou až trpkou horkosťou na konci.
Zastavil sa tu "kolega", ktorý absolvoval kurz predomnou a nechal tu jednu Magic IPU 14° (ABV: 5.7 %) zo svojho mikropivovaru Chmelová víla: Pekná oranžová farba, takmer vôbec nasýtená, zato slušne nachmelená, dosť nasladlá z manga a dojazdom od lieskových orieškov. Trochu mdlé (fakt bez nasýtenia), ale neurazí.
Dunkel weizen: Krásna hnedo-oranžová farba, bohatá pena. Banániky tam sú, jemne korenisté, hlavne vo vôni, fajné nasýtené a s ľahulinkým spáleným pozadím. Toto by som si daj hockde aj čapované.
Drunkel weizen s bielym čajom: Menej nasýtené ako predošlý kúsok, zase banániky, tak isto jemnučko korenisté, ale s výraznou čajovou horkosťou na konci, cítiť ho tam, aj keď sa nedával na suché chmelenie, ale ako výluh po kvasení. Zaujímavá vec. Platí to, čo pri prvej pšenici.
Nakoniec repete Smoked black IPY spred dvoch týždňov: Údeniny už prešli aj do chuti, nielen vôni, sje to intenzívnejšia smoked IPA, ale stále si necháva smotanový charakter. Parádna bodka na dobrú noc.
Sobota viacmenej nuda, teória o sanitácii, HACCP a niečo málo o kvasinkách ...